Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ, ΔΑΣΟΣ ΦΟΛΟΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ 7-8-9/6/2014

ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ 7-8-9/6/2014

ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ, ΔΑΣΟΣ ΦΟΛΟΗΣ




Σάββατο 7/6/2014
·         7:00 Αναχώρηση της ομάδας από το παρκινγκ Κρανιδίου (λαϊκή αγορά)
·         Πεζοπορία στο δάσος Φολόης.
·         Τακτοποίηση στης ομάδας στο αγρόκτημα ο κάμπος της Νεραΐδας
·         Βραδινό

Κυριακή 8/6/2014
·         8:00 Πρωινό
·         Πεζοπορία στο Φαράγγι Ερυμάνθου
·         Ξεκούραση
·         Βραδινό στο χωριό Νεμούτα με γεύμα ντόπιο χοιρινό (μαύρο γουρούνι)

Δευτέρα 9/6/2014
·         7:00 πρωινό
·         Ορειβασία  πρώτη ομάδα κορυφή Δίβρη, δεύτερη ομάδα κορυφή Ωλενός.
·         Φαγητό
·         Αναχώρηση

*(Το παραπάνω πρόγραμμα δεν είναι υποχρεωτικό για όσους δεν μπορούν για οποιοδήποτε λόγο να το παρακολουθήσουν.

βίντεο από την περσινή μας εκδρομή στην περιοχή του Ερύμανθου



ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
1.      Σακίδιο (αν είναι δυνατό με ζώνη μέσης)
2.      Παγούρι  η  μπουκάλι  μεγάλο νερού
3.      Προσωπικό φαρμακείο
4.      Φακός
5.      Μαγίω
6.      Πετσέτα
7.      Αδιάβροχο  
8.      Ορειβατικά μποτάκια
9.      Ρούχα άνετα για περπάτημα και εσώρουχα για δυο μέρες φούτερ,φλίς η μπουφάν. ( μάλλινες κάλτσες κατά προτίμηση)
10.  Προσωπικά είδη υγιεινής ( Χαρτί τουαλέτας, σαπούνι, οδοντόβουρτσα)
11.  Παντόφλες
12.  Τρόφιμα για 3 μέρες  ( σνακ, μπάρες δημητριακών, ξηροί καρποί, σάντουιτς τα οποία θα καταναλώνουμε στης πεζοπορίες μας)
13.  υπνόσακος η κουβέρτα και (Υπόστρωμα όσοι έχουν)       

Διαμονή
Η διαμονή μας θα γίνει στο χωριό Νεραΐδα Ηλείας σε 2 διαμερίσματα στο αγρόκτημα ο κάμπος της Νεραΐδας όπου θα μοιραστούν τα μέλη της ομάδας.

ΤΙΜΗ
30€ το άτομο που συμπεριλαμβάνει τις 2 διανυκτερεύσεις το βραδινό του Σαββάτου και τα πρωινά της Κυριακής και Δευτέρας.

Κάθε όχημα θα μοιραστεί τα δικά του έξοδα.


Πληροφορίες - Συμμετοχές
http://fysiolatriki.blogspot.gr/
Email: fysiolatriki@gmail.com
Τήλ.: 6977643386    




ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ
Για τη συντομότερη διαδρομή, ακολουθούμε την Εθνική Οδό με κατεύθυνση την Τρίπολη μέχρι τη σήραγγα του Αρτεμισίου. Στη συνεχεία περνούμε την έξοδο στο κόμβο Νεστάνης προς αρχ. Ολυμπία, πορευόμαστε με κατεύθυνση την Ε.Ο. Τρίπολης - Ολυμπίας οπού μετά από χιλιόμετρα μένουμε δεξιά και συνεχίζουμε την Ε.Ο. Πάτρας – Τρίπολης με ποριά προς το χωρίο Λάλας Ηλείας, όπου έξω από  χωριό κάνουμε σε διασταύρωση δεξιά για Νεραΐδα. Εναλλακτικά, ακολουθούμε την Εθνική Οδό ως τον Πύργο. Μετά τον Πύργο, περίπου στα 10 χλμ αφήνουμε την Εθνική και στρίβουμε αριστερά στο σημείο της Παλαιοβαρβάσαινας. Συνεχίζουμε ευθεία με κατεύθυνση το Λατζόι, διασχίζουμε το χωριό και συνεχίζουμε πάντα ευθεία με κατεύθυνση τη Νεράιδα. Στο σημείο που συναντάμε το γεφύρι του ποταμού, στρίβουμε αριστερά ακολουθώντας πάντα τη σήμανση για τη Νεράιδα. Συναντάμε το κτήμα 2-3 χλμ πριν φτάσουμε στο χωριό, στο δεξί μας χέρι.
Απόσταση από Κρανίδι 240 χιλ.  4 ώρες.                                                                          Απόσταση από Αθήνα   260 χιλ.  3 ώρες 30 λεπτά.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Ερύμανθος
Ο Ερύμανθος ή Ωλενός με υψόμετρο 2.224μ., ανήκει στη γεωλογική ζώνη Ωλενού - Πίνδου και έχει πολλές πηγές στα αλπικά λιβάδια που βρίσκονται πάνω από τα 1.500 μ.
 Στο βουνό αυτό θα θαυμάσουμε την ομορφιά που δίνουν οι σχιστόλιθοι οι οποίοι έχουν ένα έντονο κόκκινο ή πράσινο χρώμα. Τα δάση κωνοφόρων με Κεφαλληνιακή ελάτη (Ables cephalonica) που καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των βόρειων πλαγιών του όρους χαρακτηρίζονται από καλή δομή και πυκνές συστάδες μέχρι το υψόμετρο των 1.800 - 1.900 μ. Οι νότιες πλαγιές του όρους καλύπτονται από δάση Κεφαλληνιακής ελάτης και αραιές συστάδες βουνοκυπάρισσου (Juniperus foetidissima) που συναντώνται από υψόμετρο 1.600 -1.700 μ. και πάνω.
 Στον Ερύμανθο συναντάμε τον αμανίτη το μυγοκτόνο που δεν είναι άλλος από το μανιτάρι με το κόκκινο καπέλο και τις άσπρες βούλες το οποίο κατατάσσεται στα δηλητηριώδη καθώς προκαλεί γαστρεντερικές διαταραχές αλλά και μια κατάσταση μέθης και έκστασης αφού διαθέτει παραισθησιογόνες ουσίες. Εδώ έχει επιλέξει να πετάει και η σπάνια πεταλούδα Ραrnassio Apollo.
Από θηλαστικά θα συναντήσουμε κυρίως ασβούς και από πουλιά κυρίως σταχτοπετρόκληδες και καρβουνιάρηδες καθώς και χιονοψάλτες, χρυσαετούς (στις ορθοπλαγιές των φαραγγιών) αλλά και τα κορακοειδή της αλπικής ζώνης, καλιακούδα (purrhocorax graculus) που είναι κατάμαυρα με χαρακτηριστικό κίτρινο ράμφος.
Οι κορυφές του Ερύμανθου
Ωλενός: Η ψηλότερη κορυφή του Ερύμανθου φτάνει στα 2.224 μέτρα. Το όνομά της σημαίνει ύψωμα (ώλενος) στο σχήμα του οστού της ωλένης. Παρατηρήστε την, για να δείτε αν η λαϊκή φαντασία έκανε καλά τη δουλειά της.
Μουγγίλα: Εδώ βόσκουν αμέριμνα το καλοκαίρι κοπάδια από τα Νεζεροχώρια και τη Βλασία. Η κορυφή βρίσκεται στα 2.169 μέτρα και είναι η δεύτερη ψηλότερη του Ερύμανθου.
Προφήτης Ηλίας: Η τρίτη σε ύψος κορυφή του βουνού, «κοιτάζει» το Καλέντζι από 2.124 μέτρα ύψος. Ανεβαίνοντας προς τον Προφήτη Ηλία, θα δείτε πέτρινους πύργους που χρησίμευαν για να επικοινωνούν παλιά οι βοσκοί με τους συγγενείς τους.
Καλλιφώνι: Εδώ ξεκινά το ταξίδι του ο Σελινούντας, ενώ πάνω στον ορεινό αυτό όγκο (1.996 μ.) μπορεί να διακρίνει κανείς τις κορυφές Μαχαιράς (1.878 μ.), Ψηλές Κορφές (1.757 μ.), Λεπίδα (1.893 μ.) και Τρεις Γυναίκες (1.795 μ.).
Μυθολογία
Στην αρχαιότητα θεωρούνταν τόπος διαμονής της Αρτέμιδος και του Πάνα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο βασιλιάς της Αρκαδίας Λυκάονας είχε έναν απόγονο που ονομαζόταν Ερύμανθος και απ' αυτόν πήρε το όνομά του το βουνό ενώ επίσης εμφανίζεται και σαν ιδρυτής της Ψωφίδος, αρχαίας οικονομικά ισχυρής πόλης της Αρκαδίας που σήμερα ανήκει στο Νομό Αχαΐας και βρίσκεται κοντά στα σύνορα των τριών νομών Αχαΐας, Ηλείας, Αρκαδίας. Η Αφροδίτη τύφλωσε τον Ερύμανθο ή όπως λέει μια άλλη εκδοχή τον πέτρωσε γιατί την είδε την ώρα που λουζόταν και ετοιμαζόταν να ενωθεί με τον Άδωνη, ο Απόλλωνας για να εκδικηθεί την Αφροδίτη μεταμορφώθηκε σε αγριόχοιρο και σκότωσε τον Άδωνη.
Στον Ερύμναθο όμως θα συναντηθεί και η Καλλιστώ με τον γιο της Αρκά, μια μέρα που αυτός πήγε στο δάσος για να κυνηγήσει. Εκεί είδε τη μεταμορφωμένη σε αρκούδα μητέρα του, που διατηρούσε όμως ανθρώπινη σκέψη και νόηση, και ετοιμάστηκε να τη σκοτώσει χωρίς να ξέρει ότι ήταν αυτή. Τότε ο Δίας για να αποφύγει τη μητροκτονία, μεταμόρφωσε και τον Αρκάδα σε μικρό αρκουδάκι και έτσι αναγνώρισε τη μητέρα του, επειδή όμως φοβήθηκε την αντίδραση της Ήρας, αμφότερους τους μετέφερε στον ουρανό και μεταμόρφωσε και τους δύο σε αστερισμούς βάζοντας τον Αρκτούρο να τους προστατεύει. Από τότε η Καλλιστώ είναι η Μεγάλη Άρκτος και ο Αρκάδας η Μικρή Άρκτος.

Η περιοχή του Ερυμάνθου ήταν ο 4ος σταθμός, όπου ο Ηρακλής είχε την εντολή από τον Ευρυσθέα να συλλάβει και να του φέρει ζωντανό στο Άργος, τον «Ερυμάνθιο Κάπρο», έναν τεράστιο αγριόχοιρο τον οποίο είχε χαρίσει στον Ερύμανθο η θεά Άρτεμης. Το αγρίμι εφορμούσε από εκεί σε ολόκληρη την περιοχή της Ψωφίδος και του Λασιώνα στην Πελοπόννησο, όπου τρομακρατούσε και κατάστρεφε τα σπαρτά των χωρικών, ενώ με τους χαυλιόδοντές του ξέσκιζε όποιο ζώο έβρισκε μπροστά του. Ο Ερυμάνθιος κάπρος, ενοχλούσε ακόμη και τους Κενταύρους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να τον αντιμετωπίσουν όταν κατέβαινε για τροφή, στο δάσος της Φολόης και για νερό στο φαράγγι. Ο ήρωας πριν βγει για κυνήγι πέρασε πρώτα από το Φόλο, τον Κένταυρο φίλο του για να πάρει πληροφορίες για το ζώο.
Ήξερε ότι έπρεπε να χειριστεί το ζώο με επιδεξιότητα, ώστε να μην το σκοτώσει, αλλά ούτε και να το πλησιάσει από μπροστά γιατί θα τον ξέσκιζε με τα άγρια και επικίνδυνα δόντια του. Με τέχνασμα ο Ηρακλής κατάφερε να παρασύρει τον αγριόχοιρο, από τις πλαγιές του όρους Ερύμανθου, σε μία περιοχή που εντοπίζεται στις σημερινές περιοχές των Δήμων Αροανίας και Λαμπείας όπου το προσέγγισε από τα πλάγια και το έδεσε. Στη συνέχεια, πήρε το αγριογούρουνο στους ώμους του, ζωντανό όπως όρισε ο Ευρυσθέας και το μετέφερε στις Μυκήνες. Όταν ο βασιλιάς της Αργολίδας αντίκρισε τον Ηρακλή, φορτωμένο με τον κάπρο, τρομοκρατημένος κρύφτηκε σε ένα μεγάλο πιθάρι. Ο Ηρακλής ως ανάθημα έστειλε τα δόντια του κάπρου στο Ναό του Απόλλωνος της Κύμης.

Δρυόδασος Φολόης
Τo οροπέδιο Φολόης είναι ένα από τα μεγαλύτερα δρυοδάση, που φιλοξενεί εκτός από  τους Κενταύρους και τις Δρυάδες, τις περίφημες νύμφες του δάσους. Η "υψίκορμος Δρύς" το περήφανο αυτό "Δέντρο" καλύπτει, μια έκταση 42 χιλιάδων στρεμμάτων, μια πλατιά πράσινη θάλασσα καθώς φαίνεται από ψηλά, όταν ο ήλιος δύει προς το Ιόνιο Πέλαγος και οι σκιές αρχίζουν να απλώνονται.
Είναι από τα λίγα αμιγώς σπερμοφυή στην Ευρώπη και είναι ενταγμένο στο πρόργαμμα NATURA 2000. Βρίσκεται στις νοτιοδυτικές κάτω απολήξεις του όρους Ερυμάνθου επί των οροπεδίων Φολόης και Πηνείας. Εμπίπτει διοικητικά στους Δήμους Λασιώνος και Φολόης και στα όρια των Δήμων Λαμπείας και Ωλένης. Το δάσος της Φολόης βρίσκεται μέσα στις συλλέκτριες λεκάνες των ποταμών Ερυμάνθου και Πηνειού.
Οι δυσμενείς κλιματοεδαφικές συνθήκες προσδίδουν στο δάσος προστατευτικό χαρακτήρα τόσο στο έδαφος όσο στις καλλιέργειες και στα έργα πολιτισμού, από τα οποία διέρχονται οι ποταμοί Αλφειός και Πηνείας. Το δασικό σύμπλεγμα Κάπελης-Φολόης με μέσο ύψος 600 μέτρα είναι ένα πλούσιο οικοσύστημα με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Το κυνήγι επιτρέπεται στην περιοχή από 20 Αυγούστου έως τα τέλη Φεβρουαρίου ύστερα από απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, η οποία καθορίζει τα είδη ζώων που επιτρέπεται το κυνήγι τους. Υπάρχουν ζώνες που επιτρέπεται το κυνήγι και σε κάποιες περιοχές που απαγορεύεται για να μπορούν τα ζώα και τα πουλιά να πολλαπλασιάζονται.
Τα αναπαραγόμενα είδη είναι ο Φιδαετός Circaetusgallicus, ο Χρυσαετός Aquilachrysaetos, ο Πετρίτης Falcoperegrinus, ο Μπούφος Bubobubo, η Αλκυόνη Alcedoatthis, ο Λευκονώτης Dendrocoposleucotosκαι ο Μουστακοτσιροβάκος Sylviarueppelli. Τα επιτρεπόμενα είδη κυνηγιού είναι ο λαγός, η ορεινή πέρδικα, τα αγριογούρουνα στην περιοχή του Ερυμάνθου, αποδημητικά πουλιά, αγριοπερίστερα, φάσες, μπεκάτσες, τρυγόνια κ.ά. 
Από το δάσος σήμερα καλύπτονται μερικώς οι ατομικές ανάγκες σε καυσόξυλα και οι μικροεπαγγελματικές ανάγκες σε στρογγυλή ξυλεία των κατοίκων της περιοχής Δασαρχείου Πύργου, πλην όμως η ετήσια παραγωγή δεν καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες.
Βρίσκεται στην ορεινή Ηλεία στα σύνορα Αρκαδίας Αχαΐας στους ΝΔ πρόποδες του όρους Ερυμάνθου. Διοικητικά ανήκει στους Δήμους Λασιώνος και Φολόης και στα όρια των Δήμων Λαμπείας, και Ωλένης σε υψόμετρο 600-630 μέτρων καλύπτοντας έκταση 42.000 στρεμάτων.
Πήρε το όνομά του από την μυθολογία και τον βασιλιά των Κενταύρων Φόλο, φίλο του Ηρακλή.                                                                                                                                      Οι μύθοι και οι θρύλοι ζωντανεύουν σε αυτό το τεράστιο μυθικό δάσος. Ο μύθος λέει ότι σε αυτό το σημείο ο Ηρακλής έριξε το δίχτυ για να πιάσει τον Ερυμάνθιο Κάπρο.
Ένας άλλος μύθος συνδέει τη Φολόη με τη θεά Άρτεμη.                                                           Είναι η σχέση της με τον Αρκάδα ήρωα Βουφάγο, έναν άνθρωπο γενναιόδωρο κι ευγενικότατο, που είχε περιποιηθεί και φιλοξενήσει τον αδελφό του Ηρακλή Ιφικλή, όταν είχε λαβωθεί βαριά στον αγώνα του ήρωα αδελφού του κατά του Αυγεία. Το μόνο του σφάλμα ήταν πως ερωτεύθηκε τη θεά. Αυτή το θεώρησε ύβρη προς την αγνότητά της και για να τον τιμωρήσει του έριξε δυο βέλη πάνω στο βουνό Φολόη, τα οποία έβαλαν τέρμα στη ζωή του.

Σε όλο το οροπέδιο κυριαρχεί η ευθύκορμη βελανιδιά (δρυς), την οποία ο λαός της περιοχής ονόμασε Κάπελη, που σημαίνει πυκνό δάσος ή άφθονο δάσος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου