Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

Πεζοπορία Ηλιόκαστρο - Σπήλαιο Κότενας, κοπή βασιλόπιτας 4/2/2024

 


Την Κυριακή 4/2/2024 οργανώθηκε από την Φυσιολατρική Ορειβατική ομάδα Αργολίδας η
 πρώτη προγραμματισμένη πεζοπορική εξόρμηση του 2024 με συνδυασμό το κόψιμο της βασιλόπιτας στο χωριό Ηλιόκαστρο Ερμιονίδας.


Η πεζοπορική διαδρομή που επιλέχθηκε ήταν από το χωριό Ηλιόκαστρο ως το σπήλαιο Κότενας με απόσταση 8χλμ. με επιστροφή και υψομετρική διαφορά 300μ

Να αναφέρουμε ότι είναι η πρώτη πεζοπορική ομαδική εξόρμηση για το άγνωστο για πολλούς σπήλαιο Κότενας που βρίσκεται σε ένα όμορφο λόφο στα 457μ πάνω από το χωριό Ηλιόκαστρο με απέραντη θέα του Αργοσαρωνικού και της Ερμιονίδας.

Μια διαδρομή που η Φυσιολατρική Ορειβατική Ομάδα Αργολίδας έβαλε στους πεζοπορικούς χάρτες, και ευχόμαστε να την ακολουθήσουν πολλοί πεζοπόροι, σύλλογοι και ομάδες.

Η διαδρομή και το σπήλαιο Κότενας αξίζει να αναδειχτεί ως ένα κύριο αξιοθέατο και ενας εξαιρετικός πεζοπορικός προορισμός σε φυσική ομορφιά της Αργολίδας. 

Η διαδρομή και η εμπειρία όταν το αντικρίζεις είναι μοναδική, το τεράστιο άνοιγμα και η μορφολογία των βράχων του σπηλαίου θα σε εντυπωσιάσουν.

 Ο επισκέπτης, πεζοπόρος στο χωριό Ηλιόκαστρο θα έχει διάφορες εμπειρίες καθώς εκτός από την διαδρομή του σπηλαίου και τον γύρων περιοχών, θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την γραφικότητα, την κοινωνία του χωριού, να γευτεί τα ντόπια προϊόντα και το καλό φαγητό!!

Λίγα λόγια για τη δράση μας...

Με μεγάλη μας χαρά αποδεχτήκαμε πλήθος κόσμου στο SunCastle Caffe, λίγα μέτρα από την πλατεία του χωριού.

Εκεί το κατάστημα μας πρόσφερε ένα γενναιόδωρο κέρασμα για να πάρουμε ενέργεια και ξεκινήσαμε 89 άτομα την ανάβασή μας στο σπήλαιο Κότενας.

Με έκπληξη αντιληφθήκαμε ότι ηλικίες από τριών χρονών με τα σακιδιάκια τους, το χαμόγελο και τις όμορφες παιδικές φωνές, τρέχουν μπροστά για να απολαύσουν την φύση και να γνωρίσουν τις ομορφιές της άγνωστης Ερμιονίδας.

Στο ανηφορικό μονοπάτι όλοι παίρναμε θάρρος από τις ηλικίες εβδομήντα χρονών και πάνω, να τους βλέπουμε να ξεπερνούν κάθε δυσκολία στα πόδια τους.

Εκεί το μόνο που περνάει από το μυαλό σου είναι ότι τα καταφέραμε.

Ναι...αυτές οι εικόνες που βλέπεις αξίζουν, αυτές οι στιγμές μένουν και δημιουργούν εμπειρίες και ενώνουν ανθρώπους κάθε ηλικίας!!

Στο τέλος τις διαδρομής, μόλις αντικρίσαμε πίσω από τα βράχια το εντυπωσιακό σπήλαιο Κότενας, η κόπωση από τα πόδια έφυγε και το μόνο που ήθελες είναι να κατέβεις να γνωρίσεις και να εξερευνήσεις αυτό το εντυπωσιακό θαύμα της γης και του τόπους σου. 

Εντυπωσιακή εικόνα μόλις φτάσεις στα έγκατα του σπηλαίου και γυρίσεις και κοιτάξεις την είσοδο ξεχωρίζεις καθαρά ένα σχηματισμένο μεγαλοπρεπείς μάτι από βράχια να κοιτάει τον γαλανό ουρανό (το ονομάσαμε μάτι της Κότενας)!!!

Γεμάτοι ενέργεια από την εμπειρία που ζήσαμε, το μόνο που έχει μείνει να απολαύσουμε είναι ένα καλό φαγητό.

Η κατάβαση μας ολοκληρώθηκε με προορισμό για απόβαση πείνας την ταβέρνα Αδέρες που μας περίμεναν με τη θερμή φιλοξενία τους. 

Όλοι εμείς οι πεζοπόροι κι άλλοι φίλοι της ομάδας συναντηθήκαμε εκεί. Γεμίσαμε την ταβέρνα, απολαύσαμε το ντόπιο καλό φαγητό και με την συνοδεία της εξαιρετικής μουσικής των μελών και φίλων της ομάδας Χρήστου Τουτουντζή και Γιάννη Ευστρατίου γλεντήσαμε και κόψαμε την βασιλόπιτα μας, έργο τέχνης που απεικόνιζε το σπήλαιο Κότενας και έφτιαξε χειροποίητα η Αργυρούλα Νάκου.


Ήταν μία εξαιρετική Κυριακή που την απολαύσαμε όλοι...

Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες και όλους αυτούς που στήριξαν και βοήθησαν τη Φυσιατρική Ορειβατική Ομάδα Αργολίδας σε αυτή την επιτυχημένη εκδήλωση.

Μας δίνει δύναμη και όρεξη για την συνέχεια!!!

Δαμιανός Νάκος 

Συνοδός βουνού 


Απολαύστε το βίντεο της εξόρμηση μας από τον

StathisSel



Περισσότερες φωτογραφίες από την εξόρμηση... 









































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου